miercuri, 20 iulie 2016

Lupta cu Gandurile


În viața sa, fiecare dintre noi s-a confruntat cu diverse gânduri obsesive. Acestea pot lua forma unor întrebări: Am închis ușa?, Robinetul de apă a rămas deschis? şi așa mai departe. Astfel de gânduri sunt normale și nu necesită nici un tip de intervenție. Dacă însă devin un obicei de zi cu zi, afectându-ne în alte domenii ale vieții, aceste gânduri obsesive pot indica prezența unei nevroze.
Gândurile obsesive sunt ca o defilare permanentă şi constantă de cuvinte, idei şi evenimente nedorite. Omul, ostaticul lor, încearcă să le facă față. Numai că lupta pentru înfrângerea lor este extrem de grea: gândurile se opun cu rezistență şi devin din ce în ce mai puternice. Gândurile negative, de regulă, provoacă un stres emoțional sever. De cele mai multe ori resentimentele sau fricile iraționale pot duce la depresie iar pentru a combate această gravă problemă va fi necesar să întreprindem diverse acțiuni competente.
De obicei omul, după ce se confruntă cu o situație dificilă, încearcă să o uite, dar lupta cu gândurile nu este atât de ușoară pe cât pare. Multe răni suferite pe parcursul vieții lasă urme de neșters asupra psihicului. Traumele trecutului conduc la disfuncționalități, exprimate adesea sub forma gândurilor obsesive. Dar, gândurile intruzive pot fi şi rezultatul oboselii sau al unei epuizări puternice a sistemului nervos.
Cum putem lupta cu gândurile? În primul rând, ar trebui să renunțăm la luptă. Din aceasta bătălie nimeni nu poate ieși învingător. Cu cât îmi voi propune mai mult să NU mă mai gândesc la ceva cu atât voi sfârși gândind mai intens la lucrul respectiv. Acest lucru este posibil deoarece creierul nostru nu operează cu negații.
Dacă acum, în timp ce citiți acest articol o să vă rog ca preț de un minut să NU vă gândiți la un iepure mare şi alb, cu ochii roșii, ce veți face? Nu vă gândiți la iepurele mare şi alb cu ochii roșii! Nu?
Deci, cel mai bine este să încetez să-mi propun să NU mă mai gândesc. Las gândurile să apară așa cum vin norii pe cer. Norii sunt ca şi gândurile noastre care apar, îi vedem, îi analizăm sau nu. Norii vor trece ușor şi vor dispărea lăsând loc altor norișori. Şi în mintea noastră gândurile apar şi apoi lasă loc altor gânduri care vor veni şi vor trece, ca norii de pe cer. Eforturile noastre de a alunga un gând nu numai că nu aduc rezultate, dar de cele mai multe ori complică situația şi mai mult.
Chiar dacă ne învăluie cu o forță incredibilă, nu este bine să încercăm să opunem rezistență gândurilor. Nu vom face decât să pierdem o mulțime de efort și de energie. Ideea este să lucrăm cu ele pentru a opri războiul. Luați gândurile intruzive ca un dat, nu vă fie frică de ele şi nici nu încercați să preluați conducerea. Acest lucru nu este atât de ușor de făcut dar e nevoie doar de un simplu impuls. Încercați să abordați problema din alt punct de vedere şi observați mai atent care sunt argumentele pro sau contra.
E bine de știut că, dacă putem să conștientizăm care ne sunt gândurile obsesive, deja suntem la jumătatea drumului spre victorie. Pentru a depăși definitiv această problemă putem încerca oricare (sau toate) din metodele de mai jos:
- Să descoperim beneficiile secundare: Obsesiile sunt un mijloc de negare sau de evadare din orice altă problemă. Această deghizare, ascunzând în fapt un beneficiu secundar, atunci când este demascată şi recunoscută, ne scapă de gândurile obsesive. Pentru asta trebuie să încercăm să vedem ce anume dorim să uităm atunci când ne apar în minte gândurile nedorite. Sau ce alte probleme avem dar la care nu vrem să ne gândim? Ideea este să găsim aceste probleme și să încercăm să le analizăm şi să le rezolvăm. Şi, vom vedea cum, găsind adevărata sursă, nu vom mai simți nevoia inconștientă de gânduri intruzive. De asemenea, un beneficiu ascuns sau un câștig secundar poate acționa ca o cauză. Poate fi cauza care ne îndeamnă să nu facem nimic sau să ne considerăm nefericiți. Spre exemplu, o persoană care suferă de gânduri obsesive, poate crede că doar pentru că se află în această stare nu poate obține un loc de muncă. O astfel de persoană este convinsă că va găsi un loc de muncă adecvat doar după ce-şi va rezolva problema. Dacă abordăm această cauză dintr-un alt unghi, putem vedea că persoana, de fapt, nu vrea să-şi caute un loc de muncă iar gândurile sale obsesive sunt doar o scuză a sa pentru a nu-şi căuta de lucru. Bineînțeles, nimeni nu face acest lucru intenționat. De cele mai multe ori oamenii nu înțeleg că adevăratul scop este unul inconștient. Atunci când persoana din exemplul de mai sus reușește să-şi depășească problema și obține un loc de muncă, gândurile obsesive îl abandonează treptat. Acesta este doar un exemplu de un beneficiu secundar, dar pot exista nenumărate alte beneficii, inconștiente, care să ne facă prizonieri ai gândurilor obsesive.
- Scrierea gândurilor: Aceasta este o metodă foarte bună pe care o putem folosi mai ales în momentul de atac sau de apariție al gândurilor obsesive. Este bine să avem un caiet special în care să ne notăm toate gândurile nedorite. Vom scrie fiecare gând care nu ne dă pace așa cum sună el în mintea noastră. Gândurile scrise ne vor elibera de energia negativă, iar faptul că le lăsăm să iasă reduce presiunea din interiorul lor. De asemenea, o metodă similară este să vorbim cu rudele sau prietenii de toate aceste obsesii sau gânduri ce însoțesc problema actuală. Este bine să împărtășim cu ei gândurile dureroase, să le vorbim despre sentimentele, emoțiile şi suferințele noastre. De asemenea, putem apela oricând la un duhovnic la care putem găsi sprijinul și oportunitatea de a ne exprima emoțiile acumulate.
- Crearea de imagini pozitive: Încercați să vă imaginați în detaliu un eveniment din viața voastră în care să fiți extrem de fericit şi plin de bucurie. Încercați să vizualizați scena în culori cât mai vii. Spre exemplu, dacă doriți să faceți o excursie într-o țară exotică imaginați-vă pe voi înșivă cum vă pregătiți bagajele pentru această excursie, cum veți urca în avion, cum veți zbura pe deasupra pământului verde studiind norii albi şi pufoși, cum vă veți plimba pe străzile frumoase și cum veți sta pe plaja de nisip bucurându-vă de viață, în adevăratul sens al cuvântului. Toate aceste imagini vă vor cuprinde cu un val de emoții pozitive. Atunci când gândurile obsesive vor începe să apară imaginați-vă din nou excursia, în toate detaliile ei, încercând să vă amintiți toate culorile, mirosurile şi zgomotele din fundal. Imaginile pozitive și atenția pe care o veți acorda detaliilor vă vor fi de mare ajutor în schimbarea şi eliminarea gândurilor obsesive.
- Relaxarea: Gândurile obsesive duc la epuizare, atât psihică cât și fizică. E bine să învățăm să ne relaxăm, pentru a le face față. Un exercițiu simplu de relaxare este să ne așezăm într-un loc cât mai comod concentrându-ne pe ceva ce avem tot timpul la îndemână şi anume pe propria noastră respirație. Punem o mână pe abdomen sau pe piept, pentru a simți modul în care inspirăm şi expirăm, felul în care abdomenul sau cutia toracică se ridică şi coboară. Nu există un mod de respirație perfect la care trebuie să ajungem, tot ce trebuie să facem este să simțim cum aerul intră şi iese, urmărind doar respirația, până când aceasta devine netedă și liniștită. Putem face acest exercițiu în fiecare zi, timp de 10-15 minute. Desigur, există multe alte exerciții de relaxare dar şi acest mic exercițiu vă poate ajuta atât în prevenirea gândurilor cât şi în reducerea oboselii, după o zi întreagă de lucru.
Urmând una din metodele de mai sus, cu siguranță că veți reuși să scăpați atât de gândurile obsesive cât şi de o parte din probleme. Cele mai importante lucruri în rezolvarea oricărei probleme sunt credința în abilitățile noastre și dorința de a ieși învingători. Sfântul Siluan Athonitul ne sfătuiește ca în lupta noastră să fim curajoși. Doar cu iubire, curaj, credință şi răbdare vom reuși, tot ceea ce dorim.
Angela Agachi
Bacău, 19 august 2015

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu